Header Ads

OSMANLI PADİŞAHLARININ MESLEKLERİ

OSMANLI PADİŞAHLARININ MESLEKLERİ

Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan çöküşüne kadar geçen 623 senede 36 padişah hükümdarlık yaptı. Bu padişahlar, sadece Omanlı Devleti'nin padişahları değillerdi. Aynı zamanda dokuzuncu padişah olan Yavuz Sultan Selim Han'ın 1516 yılında Mısır'ı fethederek halifelik uncanını almasından sonra 407 sene boyunca "müslümanların halifesi" sıfatını da taşımışlardır.

Padişahlar arasında en uzun hükümdarlığı kırk altı sene ile Kanûnî Sultan Süleyman Han, en kısa hükümdarlığı da üç ay süre ile Sultan 5. Murad Han yapmıştır.

Osmanlı padişahlarının tümü, şehzadelik döneminde devrin ulaştığı düzeye göre son derece iyi eğitim görmüşlerdir. Din ve fen ilimlerinde en iyi hocalardan dersler alan padişahların çoğu aynı zamanda dönemlerinin önde gelen sanatkârlarından olmuşlardır.

Padişahların 22'si şair, 12'si hattat, 8'i bestekâr, biri kuyumcu, biri yay ve ok ustası, biri de marangozdu. İstisnasız hepsi sporcu ve askerdi. Sultan 4. Murad Han ata binme ağırlık kaldırmada, Sultan Abdülaziz özellikle de güreşte başarılıydılar.

Hiç yorum yok